Pampelišky mají za sebou velmi zajímavou historii. Sloužili totiž v minulosti jako bylinka, která pomáhala lidem s různými neduhy. A k tomu vlastně slouží do dnes, tedy pro ty, kteří věří na přírodní medicínu a dokážou ocenit účinky nejrůznějších rostlin. Historie pampelišek sahá století a století zpět. Dříve se používala hlavně na podporu trávení. I dnes ji velmi často potkáte v receptech, které slouží pro takzvanou jarní detoxikaci. Pokud si budete sbírat sami své pampelišky, dbejte na to, abyste je sbírali na čistých místech. Tedy daleko od silnic nebo průmyslových míst. Ideální je louka, někde dál od civilizace nebo vaše vlastní zahrada.

Z pampelišek jde vyrobit a připravit mnohé. Ale nejvíce se z nich připravuje pampeliškový čaj https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-a-kvalitni-bylinky/caje-podle-obsazenych-bylinek/pampeliskovy-caj. Tento čaj můžete koupit již hotový, kdy ho stačí jen zalít vodou a nechat louhovat. Pokud si ho chcete připravit sami od píky, nasbírejte si své pampelišky. Využít na čaj z nich můžete prakticky všechno. Listy jsou méně hořké a připravíte z nich velmi svěží nálev. Z květů se kromě čaje připravuje i třeba med či sirup. A kořen má zase největší léčivou sílu ze všech částí pampelišky.

Ideálně se sbírá na podzim. Často se i praží, protože jeho chuť pak připomíná jemnou a dobrou kávu. Jak takový čaj připravíte? Sušené části pampelišky dáte do hrnečku či konvice a zalijete horkou vodou. Jen je rozdílná doba louhování. Kořen by se měl třeba louhovat 10-15 minut, čerstvé listy zase 5-7 minut. Pampeliškový čaj je skvělý pro dobré trávení, jak už jsme zmínili. Podporuje tvorbu žluči, která je nezbytná pro zdravé trávení tuků. Uleví vám také, pokud vám je těžko po jídle. Pampelišky mají také močopudné vlastnosti, takže pomáhají vám odstranit z těla přebytečné tekutiny.